Gry na silniku infinity

Wszelakie propozycje i sugestie

Gry na silniku infinity

Postprzez Lachu » 23 cze 2010, o 13:36

Od dłuższego czasu jest rozwijany otwartoźródłowy klon silnika infinity. Silnik ten był wykorzystywany przy takich produkcjach, jak Planescape Tourment czy Baldur's Gates.

Silnik podobno ma 100% kompatybilność. Dobrze byłoby widzieć takie hity, jak seria Baldur's Gates czy Icewind Dale, albo nawet Planescape Tourment. Oczywiście, że w razie problemów nie będzie na kogo zwalić winy, więc pewnie oberwie się wam za to, ale kto nie lubi ryzyka, ten nikt nie osiągnie. Można po prostu poszerzyć asortyment sklepu o parę nowych tytułów. Skoro oferujecie wersje na Windows, tylko dodajecie Linuksowy instalator, to mój pomysł też powinien być warty rozpatrzenia.

Dziękuję.
http://sourceforge.net/projects/gemrb/ (nie wiem czy się ucieszycie z powodu dodanie linka na tym forum ;-) ).

Zobacz moje gry
Lachu

Gry: 2
System: OpenSUSE
Procesor: x86_64
Karta graficzna: Intel
Sterownik karty graficznej: Wbudowany
Karta dźwiękowa: Nieznana
Sterownik dźwięku: ALSA
SDL: 1.2.13
    SuseFirefox

Re: Gry na silniku infinity

Postprzez leszek » 24 cze 2010, o 01:21

Myślałem nad tym i cały czas się zastanawiam.

Największym problemem jest kwestia nazewnictwa tzn. nie mogę umieścić np. gry Baldur's Gates II razem z innymi grami na Linuksa ponieważ nie posiada ona wersji na Linuksa również nie mogę wspomnieć w wymaganiach o Linuksie. Rozwiązaniem mogłoby być używane oryginalnej nazwy do której wystarczy dodać GEMBR oraz wyraźnie zaznaczyć w opisie, że tylko GEMBR posiada wersję na Linuksa. Problematyczne jest również zweryfikowanie jaka gra i w jakim stopniu działa poprawnie.

Ciekawe ile osób było by zainteresowanych taką składanką, jeśli mniej niż 50 to nie ma sensu tracić czasu.
Przed zgłoszeniem problemu uzupełnij informacje dotyczące twojego komputera w swoim profilu. Dzięki temu łatwiej będzie rozwiązać zgłoszony przez Ciebie problem.
Linux user #309588

Zobacz moje gry
leszek
Administrator

Gry: 12
System: openSUSE 11.0
Procesor: x86
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT
Sterownik karty graficznej: Nvidia 256.25 Beta
Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster Audigy 2 Value
    SuseFirefox

Postprzez Lachu » 24 cze 2010, o 08:46

Jeżeli wziąć pod uwagę dobrą sprzedaż licencji na NeverWinter Nights, to zainteresowanie może być spore. Ludzie są zainteresowani tym gatunkiem gier, gdyż na inne gry w niskich cenach zainteresowanie nie jest tak duże(poza wyjątkiem Penumbry). Sądzę, że na nowym rynku gier ludzie są bardziej zainteresowani grami RPG, gdyż:
    1. Wśród windowsowych graczy gry RPG kiedyś cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Skończyło się to, gdy granie przestało być rozrywką dla wybranych.
    2. Gry RPG się wolniej nudzą, więc normalne, że przy wysokich cenach licencji ludzie wybierają ten gatunek
    3. Gry RPG mają małe wymagania sprzętowe, przez co każdy, nawet z początku nie zainteresowany grami wybierają ten gatunek
W dodatku, to w odróżnieniu od NV: Nights nabywca dostaje natywną wersję na Linuksa(bez WINE), a nie tylko Linuksowy instalator.

Co do nazewnictwa, to proponuję dołączać płytkę z GEMRB w prezencie. Można na nią dodać prosty skrypt instalacyjny. Zainteresowani powinnyście być raczej tylko graczami, którzy wcześniej w Icewind Dale i podobne nie grali. Prawda? Dla tych, co już grali na Windowsie, ściągną sobie GEMRB z internetu.

Zobacz moje gry
Lachu

Gry: 2
System: OpenSUSE
Procesor: x86_64
Karta graficzna: Intel
Sterownik karty graficznej: Wbudowany
Karta dźwiękowa: Nieznana
    SuseFirefox

Postprzez leszek » 24 cze 2010, o 10:20

Lachu napisał(a):Jeżeli wziąć pod uwagę dobrą sprzedaż licencji na NeverWinter Nights, to zainteresowanie może być spore. Ludzie są zainteresowani tym gatunkiem gier, gdyż na inne gry w niskich cenach zainteresowanie nie jest tak duże(poza wyjątkiem Penumbry).

Raczej zainteresowanie grami RPG jest małe, widać to na przykładzie Sacred Gold.

Lachu napisał(a):Co do nazewnictwa, to proponuję dołączać płytkę z GEMRB w prezencie. Można na nią dodać prosty skrypt instalacyjny. Zainteresowani powinnyście być raczej tylko graczami, którzy wcześniej w Icewind Dale i podobne nie grali. Prawda? Dla tych, co już grali na Windowsie, ściągną sobie GEMRB z internetu.

To nie jest takie proste jak się wydaje, zwłaszcza jeśli dane gry są do nieruszenia bez wine, a ja wine nie używam w instalatorach. Mimo wszystko muszę wcześniej wysłać zapytanie do Bioware o pozwolenie.
Przed zgłoszeniem problemu uzupełnij informacje dotyczące twojego komputera w swoim profilu. Dzięki temu łatwiej będzie rozwiązać zgłoszony przez Ciebie problem.
Linux user #309588

Zobacz moje gry
leszek
Administrator

Gry: 12
System: openSUSE 11.0
Procesor: x86
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT
Sterownik karty graficznej: Nvidia 256.25 Beta
Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster Audigy 2 Value